Witamina A – działanie, rola i dawkowanie.
DAWKOWANIE
Bardzo ważne jest aby dawkować stosowanie witaminy A, jak i każdej witaminy, która może powodować także działania niepożądane. Witamina A jest jednym z ważnych składników w naszym organizmie, Witamina A należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (podobnie jak E, D i K) i magazynowana jest w tkance tłuszczowej oraz wątrobie, więc nie będzie tak łatwo jak np. witamina C, która jest wydalana razem z moczem. Dlatego tak ważne jest kontrolowanie jej poziomu w organizmie.
Instytut Żywności i Żywienia zaleca, aby dzienna dawka witaminy A odpowiednio nie przekraczała:
U dzieci w wieku :
1-3 l. – 400 µg
4-6 l. – 450 µg
7-9 l. – 500 µg
10-12 l. – 600 µg;
13-18 l. – 600 µg – 900 µg
Kobiety – 700 µg
Ciężarne – 770 µg
Mężczyźni – 900 µg
Matki karmiące piersią -1300 µg
Jak przeliczyć?
1 µg = 1 mikrogram = 1 mcg = 40 j. = 40 I.U.
WYSTĘPOWANIE

Witamina A występuje pod dwiema nazwami: w produktach pochodzenia zwierzęcego nazywana jest retinolem, z kolei w produktach roślinnych – beta-karotenem.
Największym mocarzem jeśli chodzi o beta karoten jest marchewka 16mg karotenu/ 100 g – wystarczy 10 g aby pokryć dzienne zapotrzebowanie! Dodatkowo królami witaminy A można nazwać:
- Bataty
- Czerwona papryka
- Śliwki
- Wiśnie
- Tuńczyk, makrela, jesiotr
- Owoce morza np. ostrygi
- Suszone morele
- Liście brokuła
- Szpinak
- Dynia
- Sałata
ROLA W ORGANIZMIE
Witamina A występuje pod dwiema nazwami: w produktach pochodzenia zwierzęcego nazywana jest retinolem, z kolei w produktach roślinnych – beta-karotenem.
- Poprawia wygląd skóry oraz dodaje kolorytu,
- Działa antybakteryjnie, pomaga w likwidowaniu trądziku,
- Zalecana w leczeniu wspomagającym różnych chorób skóry: trądzik pospolity, łuszczyca, liszaj płaski,
- Leczy choroby oczu i przeciwdziała tzw. kurzej ślepocie,
- Zwiększa odporność (wzmacniając pracę błony śluzowej nosa, gardła, jelit i płuc),
- Korzystnie działa na serce, obniżając poziom cholesterolu we krwi,
- Wpływa pozytywnie na pracę tarczycy,
- Wpływa korzystnie na układ krążenia,
- ma wpływ na rozwój łożyska i wzrost embrionu,
- ma działanie antyoksydacyjne, tzn. usuwa wolne rodniki z organizmu,
- chroni przed rozwojem nowotworów: jelit, prostaty, piersi oraz płuc.


NIEDOBÓR I NADMIAR
Jakie są normy i granice i do czego prowadzą?
Nadmiar witaminy A jest możliwy w większości przypadkach wtedy, kiedy jest ona przyjmowania w diecie w ilości wystarczającej a dodatkowo jest suplementowana. Łatwo poznać kiedy jest jej zbyt dużo, z racji pojawienia się niepokojących objawów. Czym objawia się nadmiar witaminy A?
- uczucie ciężkości,
- łamliwość paznokci,
- dezorientacja i senność,
- brak apetytu, a czasem nudności,
- bóle głowy, mięśni i stawów,
- krwawienia dziąseł,
- suchość skóry oraz włosów.
Niedobór witaminy A może pojawić się w przypadku zaniedbania swojej codziennej diety i dostarczania podstawowych składników i wartości odżywczych. Pojawia się także przy anemii. Objawia się poprzez m.in:
- nudności, wymioty,
- żółtopomarańczowym kolorytem skóry,
- powiększeniem wątroby i śledziony,
- osłabieniem mięśni i kości,
- ogólnym rozdrażnieniem i brakiem koncentracji,
- wypadaniem włosów i łysieniem,
- krwotokami,
- dysfunkcjami serca, nerek i układu nerwowego.
Poniżej przedstawiam jak to wygląda na liczbach:
Ciężki niedobór 0-10 ng/ml
Niedobór > 10-20 ng /ml
Suboptymalne stężenie > 20-30 ng/ml
Optymalne stężenie > 30-50 ng/ml
Wysokie stężenia > 50-100 ng/ml
Ważne: Zależnie od przypadku rozważa się zmniejszenie dawkowania i przeprowadzenie badań w kierunku nadwrażliwości na witaminę D.
Toksyczne stężenie> 100 ng/ml
Dodatkowo, jeżeli potrzebujesz diety, możesz ją pobrać w ciągu 2 minut tutaj!
Słonecznego dnia Wam życzę! 🙂