Zaznacz stronę

Witamina A – działanie, rola i dawkowanie.

 

DAWKOWANIE

Bardzo ważne jest aby dawkować stosowanie witaminy A, jak i każdej witaminy, która może powodować także działania niepożądane. Witamina A jest jednym z ważnych składników w naszym organizmie, Witamina A należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (podobnie jak E, D i K) i  magazynowana jest w tkance tłuszczowej oraz wątrobie, więc nie będzie tak łatwo jak np. witamina C, która jest wydalana razem z moczem. Dlatego tak ważne jest kontrolowanie jej poziomu w organizmie.

Instytut Żywności i Żywienia zaleca, aby dzienna dawka witaminy A odpowiednio nie przekraczała:

U dzieci w wieku :

1-3 l. –  400 µg

4-6 l. – 450 µg

7-9 l. – 500 µg

10-12 l. – 600 µg;

13-18 l. – 600 µg – 900 µg

Kobiety – 700 µg

Ciężarne – 770 µg

Mężczyźni – 900 µg

Matki karmiące piersią -1300 µg

Jak przeliczyć?

1 µg = 1 mikrogram = 1 mcg = 40 j.  = 40 I.U.

 

WYSTĘPOWANIE

witamina A

Witamina A występuje pod dwiema nazwami: w produktach pochodzenia zwierzęcego nazywana jest retinolem, z kolei w produktach roślinnych – beta-karotenem.

Największym mocarzem jeśli chodzi o beta karoten jest marchewka 16mg karotenu/ 100 g – wystarczy 10 g aby pokryć dzienne zapotrzebowanie! Dodatkowo królami witaminy A można nazwać:

  • Bataty
  • Czerwona papryka
  • Śliwki
  • Wiśnie
  • Tuńczyk, makrela, jesiotr
  • Owoce morza np. ostrygi
  • Suszone morele
  • Liście brokuła
  • Szpinak
  • Dynia
  • Sałata

 

 ROLA W ORGANIZMIE

Witamina A występuje pod dwiema nazwami: w produktach pochodzenia zwierzęcego nazywana jest retinolem, z kolei w produktach roślinnych – beta-karotenem.

  • Poprawia wygląd skóry oraz dodaje kolorytu,
  • Działa antybakteryjnie, pomaga w likwidowaniu trądziku,
  • Zalecana w leczeniu wspomagającym różnych chorób skóry:  trądzik pospolity, łuszczyca, liszaj płaski,
  • Leczy choroby oczu i przeciwdziała tzw. kurzej ślepocie,
  • Zwiększa odporność (wzmacniając pracę błony śluzowej nosa, gardła, jelit i płuc),
  • Korzystnie działa na serce, obniżając poziom cholesterolu we krwi,
  • Wpływa pozytywnie na pracę tarczycy,
  • Wpływa korzystnie na układ krążenia,
  • ma wpływ na rozwój łożyska i wzrost embrionu,
  • ma działanie antyoksydacyjne, tzn. usuwa wolne rodniki z organizmu,
  • chroni przed rozwojem nowotworów: jelit, prostaty, piersi oraz płuc.

 

witamina A
witamina A

NIEDOBÓR I NADMIAR

Jakie są normy i granice i do czego prowadzą?

Nadmiar witaminy A jest możliwy w większości przypadkach wtedy, kiedy jest ona przyjmowania w diecie w ilości wystarczającej a dodatkowo jest suplementowana. Łatwo poznać kiedy jest jej zbyt dużo, z racji pojawienia się niepokojących objawów. Czym objawia się nadmiar witaminy A?

  • uczucie ciężkości,
  • łamliwość paznokci,
  • dezorientacja i senność,
  • brak apetytu, a czasem nudności,
  • bóle głowy, mięśni i stawów,
  • krwawienia dziąseł,
  • suchość skóry oraz włosów.

Niedobór witaminy A może pojawić się w przypadku zaniedbania swojej codziennej diety i dostarczania podstawowych składników i wartości odżywczych. Pojawia się także przy anemii. Objawia się poprzez m.in:

  • nudności, wymioty,
  • żółtopomarańczowym kolorytem skóry,
  • powiększeniem wątroby i śledziony,
  • osłabieniem mięśni i kości,
  • ogólnym rozdrażnieniem i brakiem koncentracji,
  • wypadaniem włosów i łysieniem,
  • krwotokami,
  • dysfunkcjami serca, nerek i układu nerwowego.

 

Poniżej przedstawiam jak to wygląda na liczbach:

Ciężki niedobór 0-10 ng/ml

Niedobór > 10-20 ng /ml

Suboptymalne stężenie > 20-30 ng/ml

Optymalne stężenie > 30-50 ng/ml

Wysokie stężenia > 50-100 ng/ml

Ważne: Zależnie od przypadku rozważa się zmniejszenie dawkowania i przeprowadzenie badań w kierunku nadwrażliwości na witaminę D.

Toksyczne stężenie> 100 ng/ml

 

Dodatkowo, jeżeli potrzebujesz diety, możesz ją pobrać w ciągu 2 minut tutaj!

Słonecznego dnia Wam życzę! 🙂

Zapisz się już dziś!

Dzieki temu na bieżąco zostaniesz informowany o nowym wpisie lub promocjach!

* pole wymagane

Koszyk