Zaznacz stronę

Dieta bezglutenowa – zasady oraz przepis

Osoby z nietolerancją na gluten nie mają łatwo, i tu nie chodzi o to, że muszą się ograniczać w jedzeniu, ale chodzi tu bardziej o to, że np. bardzo mało jest sklepów lub nawet restauracji, które zadbają właściwie o osobę, która brzydko mówiąc jest chora. Bo niedopilnowanie diety bezglutenowej może ciągnąć za sobą nie małe konsekwencję. Nawet wiele zdrowych osób boi się glutenu, uważa to za niepotrzebny dodatek, który jedynie sprawia, że mamy alergie i nietolerancję i dlatego też go “odstawia”, a to nic innego jak dodatek do produktów, żeby lepiej się “kleiły” laughing A tak bardziej profesjonalnie:

 

Co to jest gluten i co zawiera?

Gluten to grupa białek, które występują w pszenicy i jej odmianach, a także w życiu i jęczmieniu. Znajdziesz go zatem w pieczywie, makaronach, niektórych kaszach, ale także w wielu innych (czasem zaskakujących) przetworzonych produktach spożywczych. I to właśnie gluten odpowiada za odpowiednia konsystencję i czasem także smak.

Jeśli mówimy o glutenie to trzeba powiedzieć jeszcze…

Dla kogo dieta bezglutenowa?

Dieta bezglutenowa jest pomocna przy chorobach autoimmunologicznych, m.in. stwardnieniu rozsianym, czy zaburzeniach neurologicznych, takich jak autyzm czy ADHD.

Ponadto choroby związane z glutenem to:

  • celiakia (choroba trzewna),
  • alergia na pszenicę,
  • nieceliakalna nadwrażliwość na gluten.

Jeśli mówimy o tego typu chorobach to jeśli zauważymy jakiekolwiek objawy, które nie ustępują (rozpiszę poniżej) niezwłocznie należy się zgłosić do lekarza i ustalić jakie są tego przyczyny oraz czy faktycznie należy z naszej diety wyeliminować gluten.

 

Objawy nietolerancji na gluten:

  • wzdęcia,
  • bóle brzucha,
  • biegunki,
  • utrata masy ciała,
  • zaburzenia rozwoju u dzieci,
  • niski wzrost,
  • zmiana usposobienia, często depresja,
  • objawy niedoborowe (np. uporczywa anemia),

Objawy, które są charakterystyczne dla celiakii to:

  • ciągłe zmęczenie, senność,
  • niewyjaśniona niedokrwistość z niedoboru żelaza,
  • podwyższony poziom cholesterolu,
  • afty i zapalenia jamy ustnej,
  • zaburzenia neurologiczne (neuropatia obwodowa, padaczka),
  • nieuzasadnione bóle głowy,
  • bóle kostne i stawowe, osteoporoza,
  • problemy skórne.
  •  problemy z płodnością, a nawet poronienia,
  • współistniejące choroby autoimmunologiczne.

 

Jakie badania na gluten?

Jeśli zauważymy u siebie jakiekolwiek objawy z powyższych, które zdarzają się notorycznie po zjedzeniu naszej ulubionej bułeczki (spokojnie-zrobimy ją bez glutenu:)) zgłoście się do lekarza aby wykryć lub wyeliminować alergię na gluten. Są dostępne laboratoriach diagnostycznych badania z krwi przeciwciał IgE, IgA i IgG. Dodatkowo można zrobić badania genetyczne określające predyspozycje do nietolerancji.

Więc jeszcze raz:

Diagnoza celiakii ( o której rozpiszę się w kolejnym poście!) czy nietolerancji na gluten polega na wykonaniu badań krwi oraz wykonaniu biopsji, czyli pobraniu wycinka z jelita cienkiego. Oczywiście wykonujemy to wówczas kiedy jesteśmy na normalnej diecie (spożywamy gluten).

Badanie krwi – Przeciwciała przeciwko:

  • transglutaminazie tkankowej (tTG),
  • deaminowanemu peptydowi gliadyny (DGP)
  • endomysium mięśni gładkich (EmA)

Jeśli masz jakiekolwiek objawy trzymam kciuki, abyś był zdrowy i to było jedynie przejściowe! smile

 

 Dieta bezglutenowa – zasady:

Dieta bezglutenowa polega na eliminacji produktów zawierających gluten, a co ważne także ja przestrzegam także, przed np spozywaniem mąki ziemniaczanej (mimo, że jest bezglutenowa!). A dlaczego? Mówiąc szczerze często stoi na półkach obok “zwykłych” mąk, które nie szczycą się swoimi szczelnymi opakowania i nawet najdrobniejszy pyłek mąki jeśli przedrze się przez opakowanie może nam zaszkodzić (nie mówiąc tu nawet o transporcie żywności…)

 

Produkty, których unikać w diecie bezglutenowej:

PSZENICA, czyli co?

  • pieczywo białe (nie zawsze, czytaj skład!),
  • kasza manna,
  • kasza kuskus,
  • tradycyjne pierogi,
  • tradycyjne kopytka,
  • ciastka i ciasteczka (nie zawsze, czytaj skład!),
  • zupy i sosy zagęszczone mąką pszenną
  • tradycyjne makarony,
  • płatki zbożowe smakowe,
  • pizza,
  • panierki,
  • proszkek do pieczenia,
  • opłatek świąteczny,
  • syrop glukozowo-fruktozowy (zależnie od tego, z czego powstał)
  • I wszystkie inne produkty mające ją w swoim składzie! 

JĘCZMIEŃ, czyli co?

  • kasza jęczmienna
  • napoje mleczne z dodatkiem słodu,
  • barwniki,
  • gotowe zupy,
  • piwo,
  • kawa zbożowa,
  • drożdże piwne,
  • I wszystkie inne produkty mające ją w swoim składzie! 

ŻYTO, czyli co?

  • pieczywo razowe (nie zawsze, czytaj skład!),
  • alkohol żytni,
  • I wszystkie inne produkty mające ją w swoim składzie! 

Podałam produkty, które należy wyeliminować, natomiast to nie zwalnia Cię z obowiązku patrzenia na skład i opis produktów, które pakujecie do koszyczka. Poradę tą kieruje także do osób zdrowych! wink Jeśli masz wątpliwości co do danego produktu napisz, chętnie podpowiem smile

 

 

O celiakii konkretniej w kolejnym materiale – zapraszam! 🙂

Dodatkowo, jeżeli potrzebujesz przepisu i diety, możesz ją pobrać tutaj!

 

Zapisz się już dziś!

Dzieki temu na bieżąco zostaniesz informowany o nowym wpisie lub promocjach!

* pole wymagane

Koszyk