Zaznacz stronę

Chipsy- czy naprawdę takie złe?

Chipsy? Niestety kojarzą się w większości jedynie z bombą kaloryczną z ziemniaków, tłuszczu i soli w postaci gotowych opakowań na półkach w sklepie. O nie!

Chipsy to świetna alternatywa kiedy “tłucze Cię” za czymś…a nie chcesz znowu czuć się ciężko po chipsach czy innych gotowych produktach…Mam doskonałe rozwiązanie, a nawet rozwiązania. Przedstawiam poniżej 🙂

Zdrowe chipsy

Chipsy z warzyw są świetną i zdrową alternatywą i zamiennikiem chipsów z marketu. Wśród warzyw najlepiej sprawdzą się m.in seler, marchewka, buraki lub dynia. Swoją drogą z tego ostatniego wychodzą również świetne frytki! A fani słodyczy mogą wykorzystać również do tego owoce, np. arbuza, jabłka, ananasy czy gruszki.

Pieczone talarki z cukinii

Cukinię pokrój na cienkie plasterki. W misce wymieszaj starty ser, bułkę tartą oraz suszone oregano. Cukinię posyp solą, wysmaruj oliwą i obtocz w posypce. Ułóż je na blasze do pieczenia, wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz w 190 stopniach przez ok 20-25 minut, aż uzyskają złoty kolor.

Cebulowe krążki

Cebulę pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm. Do 1 i 1/4 szklanki maki pszennej dodaj łyżeczkę soli i proszku do pieczenia. Obtocz krążki w panierce. Do naczynia, w którym wcześniej przygotowana została panierka wlej szklankę mleka, dodaj rozbełtane jajko. Całość wymieszaj. W powstałej masie zamocz krążki, a następnie obsyp je bułką tartą. Krążki smaż na głębokim oleju, przez 2-3 minuty, aż nabiorą złocistego odcienia. Dopraw je solą wg uznania i gotowe!

Próbujcie i dajcie znać, które Wasze ulubione.

Dodatkowo, jeżeli potrzebujesz diety, możesz ją kupić tutaj!

Słonecznego dnia Wam życzę! 🙂

Zapisz się już dziś!

Dzieki temu na bieżąco zostaniesz informowany o nowym wpisie lub promocjach!

* pole wymagane

Koszyk